Chinese bedrijven moeten van Beijing op jacht naar westerse bedrijven om over te nemen. Ondertussen staat Duitsland alleen in Europa, zelfs de Finnen laten Merkel in de steek. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Goldman Sachs, de Wall Street bank met de grootste omzetdaling in het derde kwartaal, heeft ontkend dat de valutadesk een verlies heeft gedraaid in het derde kwartaal. Gisteren meldde de Wall Street et Journal dat een ingewikkelde gok in de valutamarkt voor rode cijfers zorgde bij de valutaopties desk. Goldman Sachs heeft laten dat er bij valuta’s geen verlies werd geleden en dat verliezen bij een type product worden gecompenseerd door winsten bij andere producten, meldt Bloomberg.

2. Duitsland komt meer en meer alleen te staan in Europa. De Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen heeft haar steun uitgesproken om het crisisfonds ESM direct banken te kunnen laten herkapitaliseren, zonder dat de overheid in het thuisland van de bank zelf het geld eerst moet lenen. ‘AAA-land’ Finland geldt als een trouwe handlanger van Duitsland, dat nu alleen staat in zijn oppositie tegen directe herkapitalisaties van banken door het ESM.

3. Smeekbede van de Griekse premier Antonis Samaras. Samaras zal Bondskanselier Angela Merkel vandaag smeken om een deel van de Griekse staatsschuld kwijt te schelden. Volgens de laatste voorspellingen van de Europese Commissie zal de Griekse schuldenberg dit jaar 176 procent van het BBP bedragen, bijna drie keer de Europese limiet van 60 procnt. Vanwege een eerdere schuldkwijtschelding is de Griekse staatsschuld grotendeels in handen van de ‘officiële sector’, d.w.z. andere eurolidstaten, de ECB en het IMF.

4. Het prominente ECB-bestuurslid Jörg Asmussen heeft in navolging van President Mario Draghi de verwachtingen voor negatieve depositorentes getemperd. Asmussen zei zeer voorzichtig met dergelijke maatregelen te willen omgaan.

5. Eurogroup voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft zich uitgesproken tegen het voorstel dat de eurolanden hun begroting bundelen in een budget. Ook wil Dijsselbloem niet dat er een vaste president van de Eurogroup komt, een Frans voorstel.

6. Vergane glorie in de ramsj te kopen. Staatsspreekbuis China Daily schrijft dat China zijn bedrijven wil aansporen in het buitenland beroemde en aansprekende merken over te nemen. Ook zouden de bedrijven succesvolle R&D instellingen moeten gaan inlijven. Dit alles moet de internationale concurrentiepositie van China versterken.

7. Volgens Bloomberg gaat het niet goed met hedgefonds manager John Paulson. Paulson is het schip ingegaan met zijn long posities in goud. Paulson zei gisteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van zijn fonds dat hij zelf niet meer geld in zijn goudfonds zal stoppen omdat het niet duidelijk is dat inflatie zal aantrekken. Bloomberg meldt dat Paulsons PFR Gold Fund year-to-date 63  procent in het rood staat.

8. KPN CEO Eelco Blook heeft volgens persbureau Bloomberg gisteren tijdens een congres in Barcelona gezegd dat hij verwacht dat América Móvil zijn belang in bijna 30 procent in het telecombedrijf zal aanhouden. Blok zei daarnaast optimistisch te zijn over de kansen dat de Europese Commissie de overname van de Duitse dochter E-Plus door Telefónica goedkeurt. Volgens Blok zal KPN, als de deal wordt goedgekeurd, waarschijnlijk het belang van 20,5%procent in Telefónica Deutschland aanhouden vanwege de “waardevolle” Duitse markt. Blok wilde geen uitsluitsel doen over de 5 miljard euro in contanten die de verkoop opleverde, maar de CEO zei wel dat een aandeleninkoop “onderaan op het lijstje staat.”

9. Handelaren kijken vandaag uit naar een groot aantal openbare optredens tijdens congressen van topmannen van de ECB en regeringsleiders van de eurolidstaten. Daarnaast komt de Eurogroup bijeen voor overleg in Brussel, waar onder meer de begrotingen van Spanje en Italië tegen het licht zullen worden gehouden vanwege vermaningen van de Europese Commissie.

10. Europese aandelen zijn vandaag met lichte winsten geopend nadat de Dow Jones op donderdagavond voor het eerst boven de 16.000 punten sloot. De AEX hikt vanochtend weer tegen de psychologische grens vanb 400 punten aan. Richtinggevend nieuws is er vanochtend niet.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl